يکشنبه ٠٣ شهريور ١٣٩٨


  چاپ        ارسال به دوست

آماده سازی مزارع مادر قبل از جوجه ريزی (قسمت دوم)

تهویه

گرم نگه داشتن جوجه‌ها درهنگام ورود به سالن حیاتی است، جوجه‌های سرما خورده دچار آسیبهای متعدد شده،از عدم رشد مناسب رنج خواهند برد با این حال گرم نگه داشتن سالن نباید مانع از دسترسی جوجه‌ها به هوای تازه گردد.اگرچه مسدود کردن کلیه روزنه‌ها در سالنهایی که فاقد عایق بندی مناسب هستند، به منظور دستیابی به درجه حرارت مورد نظر با حداقل هزینه سوخت صورت میگیرد، اما این کار باعث کاهش میزان اکسیژن و تجمع گازهای سمی نظیر دی اکسید کربن در سالن نیز خواهد شد. معمولا تا 5 روزگی نیاز کمی به جابجایی هوا وجود دارد به طوری که راهنمای کلی توصیه شده شامل 2 متر مکعب بر ثانیه به ازاء هرتن خوراک مصرفی می‌باشد . این مقدار توصیه شده را می‌توان تا حدود سن 17 روزگی به کار بست . در واقع تا این سن تهویه عادی سالن جوابگوی نیاز خواهد بود.بدیهی است که ترکیب هوای ورودی با هوای  داخل سالن قبل از برخورد با جوجه‌ها بسیار مهم است .با اجرای چنین شیوه تهویه بهتر است سرعت هوا در حداقل ممکن باشد،زیرا در صورت بالا بودن سرعت جریان هوا (2متر بر ثانیه)جوجه‌ها در دمای 30 درجه هم احساس سرما خواهند کرد.

 

نوع گاز

حد مجاز

O2

16%

CO2

کمتر از 3در صد

CO

کمتراز 20ppm

NH3

کمتر از 40ppm

H2S

کمتر از 5ppm

مشکلات

عوامل موثر در بروز مشکلات

راه حل های ممکن



آشیانه خیلی سرد


ترموستاتها برای دمای خیلی پایین تنظیم شده و یا اصلا کالیبره نشده اند .

ترموستات را برای دمای مناسب و بالاتر تنظیم کرده و یک دماسنج درست آنرا کالیبره کنید .

آشیانه بطور مناسبی عایق بندی نشده است .

اشیانه را باید بطور مناسبی نسبت به محیط خارج ایزوله کرد .

هوا در قسمت بالای آشیانه و سطح زیر سقف بدون حرکت بوده و هوای سرد در کف آشیانه قرار گرفته است .

هوا را بایستی حتی الامکان از پایین ترین قسمت آشیانه حرکت داد بایستی توجه کرد که چرخش هوا در درجه اول توسط هواده ها و تغییر درابعاد هواکشها .

ممکن است هواده ها در شرایط تهویه خیلی پایین بیش از اندازه باز باشد.

ابعاد محلهای ورودی هوا را کاهش داده برنامه تهویه در هوای سرد را اجرا کنید .

نشت یا نفوذ فراوان هوا بداخل آشیانه

راهها و منافذ ورودهوا بداخل آشیانه راببندید .

میزان بسیار بالای تهویه در آشیانه

کاهش دور هواکش ها و یا افزایش ابعاد هواده

 

 

 

 

 

 

آبخوری جوجه یکروزه:

 

 

در روزهای ابتدای دوره پرورش از آبخوریهای دستی 3-2 لیتری استفاده شده و هر آبخوری برای 60-50جوجه در نظر گرفته می شود. در صورت استفاده از آبخوریهای نیپل آنها را با انگشت فشار دهید تا آب از آنها بیرون بیاید یا اینکه آنقدر فشار را کم کنید تا آّب چکه کند تا در چند روز ابتدایی جوجه‌ها به خوردن آب عادت کنند.

میزان مصرف آب یک عامل خوب در تشخیص زود هنگام بیماری می‌تواند باشد که میزان آن از 1تا4 روزگی از 50 لیتر به 200 لیتر افزایش خواهد داشت و هرگونه تغییر ناگهانی به منزله یک هشدار زود هنگام قبل از وقوع بیماری است .


فضای مورد نیاز آبخوری:

باید توجه نمود که در روز اول دوره پرورش فاصله آبخوری از دانخوری بیش از یک متر نباشد.

در مورد آبخوری توجه به نکات زیر مهم است:

 
1. توصیه می‌شود تا سن 4روزگی از آبخوریهای دستی استفاده شود و پس از آن بتدریج آبخوریهای اتوماتیک جایگزین آن ها شود.

 2. هنگام استفاده از آبخوری اتوماتیک تا سن 7روزگی بایستی لبه بالای آبخوری یا میانگین ارتفاع پشت پرندگان تنظیم شود و بعد از 7روزگی بتدریج هر 3-4روز یک بار کف آبخوری را با میانگین ارتفاع پشت پرندگان تنظیم نمود.این کار باعث به حداقل رساندن ریزش آب بر روی بستر و حفظ کیفیت بستر می شود.

3. ارتفاع مناسب آب در آبخوری cm9/1 می‌باشد.


فضای آبخوری

 

دوره پرورش

دوره تولید

آبخوری اتوماتیک گرد یا ناودانی

5/1سانتیمتر/پرنده

5/2 سانتیمتر/پرنده

پستانکی

یک عدد/10تا12 پرنده

یک عدد/10تا6 پرنده

فنجانی

یک عدد/20تا30 پرنده

یک عدد/15تا20 پرند


دانخوری جوجه یکروزه:

دانخوری گرد با ارتفاع حدود 4سانتیمتر و قطر 40سانتیمتر می باشد که برای هر 100قطعه جوجه یک دانخوری استفاده می شود و در صورت کمبود نباید از کارتن های حمل جوجه استفاده کرد.

توجه : از هفته دوم به بعد بتدریج بایستی با قرار دادن دانخوریهای اصلی، دانخوری جوجه یکروزه را جمع آوری نمود.

●        در روزهای ابتدایی پرورش  از رول کفی باید استفاده کرد به ای صورت که 25% فضای کف سالن را باید با رول بپوشانید اینکار دارای مزایایی است مثل:

1-امکان دسترسی همزمان جوجه‌ها به دان

2-تحریک بیشتر جوجه‌ها به مصرف دان در اثر صدای نوک زدن جوجه‌ها به کارتن

3-کمتر شدن احتمال آسیب رسیدن به پای جوجه در اثر بستر زبرو...

فضای دانخوری مورد نیاز:


 در مورد مصرف خوراک توسط جوجه ها در روزهای اول دوره پرورش توجه به نکات زیر ضروری است:

1. بررسی میزان پر بودن چینه دان پرنده ها در ابتدای دوره پرورش معیار مناسبی برای میزان فعالیت پرندگان در مصرف خوراک می باشد.

2. تقریبا 24ساعت پس از جوجه ریزی در حدود 80% جوجه ها باید دارای چینه دان پر باشند48ساعت پس از جوجه ریزی حدود 95% و 72  ساعت بعد حدود 100%جوجه ها باید دارای چینه دان پر باشند. در غیر اینصورت بایستی بررسی شود که چه عاملی باعث عدم مصرف کافی دان توسط جوجه ها شده است.


فضای دانخوری مورد نیاز

سن مرغ

فضای دانخوری

0تا5 هفتگی

5 سانتیمتر/پرنده

5تا 10 هفتگی

10 سانتیمتر/پرنده

10 هفتگی به بعد

15 سانتیمتر/پرنده

سن خروس

فضای دانخوری

0تا 5 هفتگی

5 سانتیمتر/پرنده

5تا 10 هفتگی

10 سانتیمتر/پرنده

10تا20 هفتگی

15سانتیمتر/پرنده

20 هفتگی به بعد

20 سانتیمتر/پرنده



 




برخی از اقدامات بهداشتی:

انتخاب محل مرغداری:

درپرورش گله های مادر به منظوردستیابی به نتایج موردنظر و بازدهی مطلوب یکی از موارد مهم، انتخاب محل مزرعه و طراحی آن میباشد.

به هنگام احداث یک واحد مرغ مادر،محل مزرعه باید به نحوی انتخاب شود که دراطراف مزرعه تراکم واحدهای مرغداری کم باشد.این مطلب نه فقط در مورد مزارع مرغداری بلکه درمورد مراکز جوجه کشی،کارخانه های ساخت دان،کشتارگاهها و دیگر اماکنی که به نحوی درارتباط با این فعالیت میباشد نیز صادق است. به درستی نمی توان پیشنهاد فاصله ای مناسب ومطمئن جهت احداث واحد های مختلف مرغداری را ارائه نمود. چون بعضی از بیماریها مثل نیوکاسل وبرونشیت از مسافتهای بسیار دور و ازطریق هوا به راحتی از یک واحد به واحدی دیگر منتقل میشوند. بعضی ازعوامل بیماریزا نیز از طریق تماس مستقیم و توسط انسان و یا مواد مختلف منتقل میشوند.

معذالک حداقل فاصله پیشنهادی دو کیلومتر میباشد. اقداماتی ازقبیل نصب توری (حصار کشی)، درختکاری و دیوارکشی میتواند از عبور و مرور بی رویه و بی اجازه افراد و یا حیوانات جلوگیری نماید.

●در مورد احداث مرغداری جهت رعایت فواصل، سازمان دامپزشکی کشور ضوابط خاصی را دارا میباشدکه در زمان احداث مزارع بایستی رعایت شود .

●رعایت مسائل بهداشتی ذیل در مزرعه بعنوان اولین قدم درراه پیشگیری از امراض و نگهداری گله های سالم با بازده اقتصادی مناسب پیشنهاد میگردد.

● پرورش طیور هم سن در یک مزرعه .

● تهیه لباس کار مناسب برای کلیه کارکنان مزرعه و رعایت نظافت و بهداشت آنها .

●استفاده از چکمه لاستیکی و ضد عفونی کردن آنها قبل از ورود به داخل آشیانه.

●جلوگیری و مراقبت از ورود موش و پرندگان وحشی به داخل آشیانه .

●جمع آوری تلفات بطور مرتب از آشیانه و سوزاندن و یا دفن کردن آنها درمکانی دور از مزرعه یا آشیانه‌ها

● جلوگیری از ورود افراد متفرقه به مزرعه.

 
● تاحدامکان از تانکر حمل دان استفاده شده و در آشیانه نیز سیلوهای ذخیره مورد استفاده قرارگیرد.

● ساختمانهای اداری و مسکونی در مدخل فارم احداث شوند.

 ●برای پوشش بستر از تراشه (پوشال) چوبهای غیر اشباع، تمیز، خشک و عاری از آلودگیهای قارچی استفاده شود.

●در معابر داخل مزرعه بتون یا آسفالت و یا به ارتفاع مناسبی سنگ و شن بادامی ریخته شود تا ضد عفونی آن میسر باشد.

●دیوارهای آشیانه ها و دیگر محلهای موجود در مزرعه، کف کلیه فضاهای سرپوشیده و حتی ملزومات اداری قابلیت شستشو و ضد عفونی را داشته باشند.

●محل ساخت دان (کارخانه دان) مجهز و بهداشتی بوده تا ضمن امکان ساخت دان استاندارد و هماهنگ برای گله مرغ مادر ورود پرندگان وحشی وجوندگان  بداخل آن ممکن نباشد (کلیه منافذ کارخانه مسدود شود).

●آشیانه مجهز به وسائل گرمازا ونیز تجهیزات پروشی برای فصول سرد و گرم باشد .ورودی هوای آشیانه ها و موقعیت هواکش ها به نحو صحیح طراحی ونصب شوند .سیستم تهویه طراحی شده باید امکانات پرورشی، تهویه، حرارت و کلاً شرایط زیستی مناسبی را برای گله مادر در تمامی فصول سال فراهم آورد. اطاق کالبد گشایی و کوره تلفات سوز متناسب با ظرفیت مزرعه در مکان مناسب در مزرعه احداث شود. مزرعه کاملاً محصور بوده و متناسب با نیاز، ساختمان اداری و محل غذاخوری و استراحت کارگران ایجاد شود.

●محل نگهداری کود از مزرعه جدا بوده ودر مکان مناسبی خارج از مزرعه انبار شود.

●عدم سکونت در مزرعه و نیز عدم استفاده از کارگران مهاجر غیر ایرانی مورد توجه و دقت قرار گیرد .در صورت نیاز به ساخت محل اسکان کارگران حتماً در مکانی کاملاً دور از مزرعه و غیر قابل دسترسی فوری طراحی و ایجاد می شود.

●در واحدهای مختلف مرغداری برقراری قرنطینه باتوجه به موقعیت محل، سابقه بیماری، انتشار بیماری درمنطقه، تعدد رفت و آمدهای و دیگر عوامل، بطرق مختلف اعمال میگردد.

●بطور کلی بهترین روش قرنطینه، استحمام همراه باتعویض لباس و کفش دربدو ورود به مزرعه می‌باشد. احداث اتاق سرویس در محل  ورودی آشیانه ها نیز توصیه می‌شود. دراتاق قرنطینه حتماً باید دو نوع فضا یا محل که اصطلاحاً آنها را آلوده (قبل از استحمام وتعویض لباس و کفش) و غیر آلوده (بعد از استحمام و تعویض لباس و کفش) می‌نامیم، وجود داشته باشد که باید کاملاً و بنحو مشخصی از هم جدا باشند .

●افرادی که لازم است وارد آشیانه ها شوند بایستی لباسهای خود را در محل آلوده گذارده، پس از استحمام نسبت به تعویض لباس و پوشیدن چکمه مخصوص مرغداری اقدام نمایند.

● قراردادن حوضچه ویا تشت ضد عفونی درمحل درب ورودی که حاوی آب کاملاً تمیز و ضد عفونی کننده تازه باشد.

● بهتر است که حوضچه یاتشت را در نقطه ای قرارداد که افراد به راحتی به آن دسترسی داشته باشند و قبل از ورود اتاق قرنطینه ملزم به عبور از آن باشند..

● نصب دستشویی و شیر آب به همراه صابون ضد عفونی کننده بنحوی که افراد قبل از ورود به اتاق قرنطینه یا اتاق سرویس دستهای خود را بشویند.

● قرار دادن کفش یا چکمه مخصوص داخل آشیانه مرغداری که قبلاً شسته وضد عفونی شده باشد. به منظور جلوگیری از هرگونه اشتباه میتوان کفش یاچکمه مخصوص آشیانه را بارنگی متفاوت و یا علامتی واضح مشخص نمود.

اقدامات لازم قبل از ورود جوجه ها:

قبل از ورود جوجه به آشیانه کلیه لوازم و احتیاجات جوجه بایستی بدقت بررسی شود که از آن جمله میتوان از موارد ذیل نام برد.

●تراکم جوجه در واحد سطح

●تعداد آبخوری و دانخوری مورد نیاز

●دما و رطوبت

●حداکثر میزان روشنایی

●در صورت استفاده از مادر مصنوعی، ارتفاع 5/1متر از سطح بستر توصیه می‌شود مادرها بنحوی نصب شود که یکنواختی حرارتی مطلوبی برای تمام جوجه های زیر آن را فراهم نماید.نصب دماسنج در ارتفاع  30 سانتیمتری از زیر مادر مصنوعی توصیه می‌شود.

●حداقل 12ساعت قبل از ورود جوجه بایستی سالن را گرم نمایید. بخاطر حفظ انرژی در سالنهایی که با مادر مصنوعی گرم می‌شود ممکن است در بخشی از سالن پرورش جوجه ها را جداگانه پرورش داد.

●سیستم تهویه سالن باید ظرفیت تهیه میزان کافی هوای تازه را داشته باشد بطوریکه باعث بقای سلامتی گله و جابجایی میزان اضافی آمونیاک و دی اکسید کربن، رطوبت، گرد وخاک و گرما بشود و سیستم باید با توجه به نیازهای طیور انعطاف پذیری لازم را در جهت تغیرات دارا باشد. در هوای سرد توزیع هوا باید طوری باشد که باعث سرما خوردگی طیور نشود.

در هوای گرم سیستم باید دارای ظرفیت کافی باشد بطوریکه بتواند از افزایش درجه حرارت سالن به بیش از حد مورد نیاز جلوگیری نماید .

●حداقل میزان تهویه برای هر10000 جوجه یکروزه باید 5/0 متر مکعب در ثانیه باشد. در هوای گرم،جابجایی سریع هوا در سطح پرنده از طریق کاهش درجه حرارت موثر از بروز تنشهای حرارتی به طیور جلوگیری مینماید.(ایجاد سرما بوسیله جریان هوا) سیستم تهویه تونلی باید طوری طراحی شود که در طول دوران پرورش بتواند حداقل هوا را بمیزان 5/1متر در ثانیه در سطح پرنده جابجا نماید.

●با دامپزشک خود درمورد برنامه های واکسیناسیون و کنترل بهداشت مشورت نمائید ومطمئن شوید که تمامی پرسنل روش صحیح کار را دقیقا میدانند.

توجه به نکات ذیل در ابتدا ی دوره پرورش لازم و ضروری می باشد:

1. جوجه ها در ابتدا بینایی بسیار ضعیفی دارند،بنابراین نور آشیانه بایستی حداکثر مقدار خود را دارا باشد.

2. در چند ساعت اول جهت حصول اطمیتان از دسترسی جوجه ها به آب و غذا نظارت بر فعالیت جوجه ها لازم و ضروری است.

3. در روزهای اول افزایش دفعات ریختن دان تازه،به جلب توجه جوجه ها به دان و تغذیه مطمئن تر آنها کمک می نماید.

4. در مناطقی که تامین رطوبت آشیانه مشکل باشد استفاده از ذرت خرد شده در وعده های ابتدایی می‌تواند از مشکلات چسبندگی مقعد تا حدی جلوگیری نماید.

5. برای جلوگیری از کاهش قدرت سیستم ایمنی و توسعه مطلوب آن مؤکداً باید به هوای پاک آشیانه،خوراک عاری از آلودگی های مختلف و برنامه واکسیناسیون مؤثر توجه نمود.

منبع:
ipiran.com


٠٩:٣١ - چهارشنبه ١ آذر ١٣٩١    /    شماره : ٢٨٥٩    /    تعداد نمایش : ٢١٣٧


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




 © roostanet.ir. All rights reserved.